Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Solcellers energiforbrug

Ønsker du at blive klogere på solceller og deres energiforbrug, så er KlimaEnergi den ekspert, du skal gå til. Bliv meget klogere lige her.

Mange investerer i dag i solcelleanlæg, fordi de ønsker at hjælpe klimaet og mindske deres CO2-udledning. Det forstår vi ved KlimaEnergi godt. Med den seneste klimarapport fra FN, sidder mange formentlig tilbage med et ønske om at bidrage til den grønne omstilling. 

Men er solcelleanlæg så vejen frem? Er solceller egentlig bæredygtige? Som aktører på solcellemarkedet er vi flere gange stødt på myter om, at solcellers ”mørke side”. Idéer som, at ”produktionen af solceller er mere energikrævende, end hvad panelerne kan nå at producere i hele deres levetid” er vi bl.a. stødt på. I denne artikel vil vi punktere disse myter og sammenligne energiforbruget ved produktion af solcellestrøm med andre energiformer. 

Solceller giver energien 30 gange igen 

Et solcelleanlæg, der installeres i dag, vil forventeligt producere op til 30 gange så meget energi i løbet af sin levetid ift. energien, der blev brugt på at producere anlægget. Dette estimat er beregnet ud fra solcelleanlægs ”Energy payback time” (EPBT), som er den tid, det tager for en vedvarende energikilde at producere den mængde energi, som blev brugt til at producere energikilden selv. I et nyligt studie er det fundet, at solcelleanlæg i dag har en ”energy payback time” helt ned til 1 år. Altså vil et solcelleanlæg på blot et år ”betale” den energi tilbage, som blev brugt på at producere anlægget. Med en forventet levetid på minimum 30 år kan man derfor forvente, at et solcelleanlæg betaler den investerede energi tilbage hele 30 gange. 

Solceller producerer strøm for 20 g CO2 pr kWh

Sammenligner man CO2-udledningen ved produktion af solcellestrøm med andre energiformer, ses solcellernes bæredygtighed igen tydeligt. Set over hele sin levetid kan et solcelleanlæg producere strøm med en gennemsnitlig CO2-udledning ned til 20 gram pr kWh. Til sammenligning udledes hele 800-1000 g CO2 pr kWh strøm produceret gennem kulkraft eller 600 g CO2 pr kWh produceret ved naturgas. Ved at investere i et solcelleanlæg bidrager du derfor til, at der produceres strøm med et CO2-aftryk, der er op til 50 gange mindre end ved gængse fossile produktionsmetoder. 

Sammenholdes solcelleenergien med andre vedvarende energiformer som vand- og vindkraft er CO2-prisen pr kWh strøm i dag nogenlunde den samme (20 g pr Watt). Solcelleanlæg spås dog fortsat store effektivitetsstigninger, hvorfor solcellestrøm ventes at være den mindst belastende energiform i 2050 med en CO2-omkostning på kun 6g pr kWh solcellestrøm. 

Opsummerende er solcellestrøm altså allerede nu en særdeles bæredygtig energiform, der CO2-mæssigt betaler sig hjem hele 30 gange. Ønsker du at bidrage til den grønne omstilling, er et solcelleanlæg bestemt en god mulighed. 

Kilder:
European Commission (2019). Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR): Photovoltaic modules used in photovoltaic power systems for electricity generation (Version 1.1). 

Louwen, A., van Sark, W., Faaij, A., & Schropp, R. (2016). Re-assessment of net energy production and greenhouse gas emissions avoidance after 40 years of photovoltaics development. Nature Communications 7.

UNEP (2016). Green Energy Choices: The benefits, risks and trade-offs of low- carbon technologies for electricity production. Report of the International Resource Panel. Hertwich, E. G., Aloisi de Larderel, J., Arvesen, A., Bayer, P., Bergesen, J., Bouman, E., ... Suh, S. (eds.). 

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down