B2B Login

Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Solcellers materialeforbrug

Hvad er solcellepaneler egentlig lavet af? Bliv klogere på materialer og ressourcer, når det kommer til solceller med KlimaEnergi som din lokale ekspert.

Materialerne, som et produkt består af, er selvsagt afgørende for produktets bæredygtighed. Omend solceller energimæssigt er stærkt bæredygtige, og faktisk betaler energien, der bruges på at producere dem, tilbage 30 gange i løbet af deres levetid, ville dette ikke hjælpe meget, hvis anlæggene bestod af sjældne eller svært tilgængelige ressourcer. Derfor gennemgår vi i denne artikel, hvilke materialer solceller egentlig består af, og hvordan udviklingen på området ser ud. 

Solcellers hovedmaterialer findes i rigelige mængder

Solcellepaneler består oftest af materialer som glas, kobber, aluminium, plastik, stål og beton. Disse materialer har det til fælles, at de alle findes i rigelige mængden på jorden. Da solcellepaneler primært består af næsten uudtømmelige råmaterialer, begrænser tilgængeligheden af materialer derfor ikke muligheden for at producere solcellepaneler i store mængder. Faktisk er materialerne tilgængelig i så stor en grad, at hele verdens energiforbrug i 2050 vil kunne være dækket af solceller. Også uden at verden ville løbe tør for materialer til solcelleproduktion. For dig som ansvarlig forbruger betyder dette, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvorvidt dit solcelleanlæg bidrager til at tømme jorden for begrænsede råmaterialer. Dette er ikke tilfældet. 

Begrænsede ressourcer bruges mindre og genanvendes

Om end materialerne til solceller i det store hele er tilgængelige. Så bruges alligevel få råmaterialer i produktionen af solceller, hvis mængder er mere begrænsede. Her er tale om materialerne silicium og sølv, der længe har udgjort en vigtig del af mange solcellepaneler. Solcelleteknologien er dog under hastig udvikling på dette område, hvor brugen af sølv i solcellepaneler enten mindskes eller sølvet udskiftes med kobber. Faktisk går udviklingen så stærkt, at mængden af sølv i et gennemsnitligt solcellepanel faldt med 75% mellem 2009 og 2016.

På samme vis er mængden af sillicium i solceller mindsket med 75% fra 2004 til 2017. Hvilket bl.a. er opnået ved at skære hver enkelt solcelle tyndere, øge effektiviteten af cellerne samt øge brugen af genanvendte materialer. Om end solceller altså også indeholder mere sjældne materialer, går udviklingen i retning af at erstatte eller begrænse brugen disse. Solceller er derfor overordnet en vare, der kan produceres bæredygtigt i meget stor stil. 

Kilde: SolarPower Europe, https://www.solarpowereurope.org/

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down