Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Når Parisaftalen-2050 i mål?

Der skal en fordobling til.
Solenergi er blevet en afgørende faktor i overgangen til en bæredygtig og klimavenlig energiforsyning. Danmark, med sit progressive og miljøbevidste samfund, spiller en vigtig rolle i udviklingen og fremme af solenergi som en nøglekomponent i energiomstillingen.

Danmarks engagement i solenergi er afgørende af flere årsager. For det første er solenergi en ren og vedvarende energikilde, der ikke udleder skadelige drivhusgasser og bidrager til at reducere Danmarks klimaaftryk. Ved at investere i og udnytte solenergiressourcerne kan Danmark fortsætte sin vej mod netto-nul-udledning og spille en aktiv rolle i bekæmpelsen af klimaforandringerne.

Derudover er solenergi en ressource, der er tilgængelig i overflod i Danmark, selvom landet ikke altid er kendt for sit solrige vejr.

Parisaftalen 2050.
Målet i Paris-aftalen om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 °C over førindustrielle niveauer er uopnåeligt uden en øjeblikkelig opskalering af teknologier til energiomstilling, siger eksperter. "Den gode nyhed er, at vi har set fremskridt - men det er lineære fremskridt," siger Roberto Bocca, leder af Energisektoren, Materialer og Infrastruktur hos World Economic Forum. "De fremskridt, vi har brug for for at tackle udfordringen, er eksponentielle." For at ændre energisystemet hurtigt nok til at undgå de værste konsekvenser af klimaforandringer kræves der en investering "i billioner per år i flere år", siger han. "Opgaven er enorm."

"Vi bør investere med mere end dobbelt hastighed og omfang, end vi gør i øjeblikket."
-Miguel Stilwell d'Andrade, administrerende direktør hos EDP

Sidste år blev der installeret 294 GW af vedvarende energikapacitet på verdensplan. Selvom dette var en rekord, hvor Energias de Portugal alene installerede 2,6 GW af vind- og solenergi, var det kun omkring 6 procent over de næsten 277 GW af kapacitet, der blev sat i drift i 2020. Det markerede en nedgang i installationshastigheden på et tidspunkt, hvor udbygningen af vedvarende energi burde accelerere.

Desuden steg det globale primære energiforbrug med næsten 6 procent i 2021, så den ekstra vedvarende kapacitet havde næsten ingen effekt på forbruget af fossile brændsler. Det Internationale Energiagentur forventer, at den vedvarende kapacitet vil vokse yderligere med 8 procent i 2022 og nå over 300 GW for første gang. Men Det Internationale Energiagentur siger også, at globale kapacitetstilføjelser af vind- og sol-PV skal næsten fordobles i forhold til de nuværende prognoser for de næste fem år, hvis verden skal opnå netto-nul-udledning inden 2050 i overensstemmelse med kravene i Paris-aftalen.

For at nå dette mål kræves der ikke kun langt større investeringer i vedvarende energi, men også øget fokus på områder som energieffektivitet og -efterspørgsel, siger Bocca. "Vi ved, at der er mulighed for at opnå effektivitetsforbedringer på omkring 30 eller 40 procent," siger han. "Enten går vi efter det, eller også kommer vi til at betale mere. Vi kan ikke regne med, at det bliver sikkert, vedvarende og billigt. Der er reelle afvejninger."

En stor del af investeringerne og arbejdet med at nå netto-nul-udledning skal udføres i dette årti, fordi yderligere forsinkelser vil gøre det praktisk talt umuligt at nå målet til tiden. Denne tidsramme er også vigtig på grund af innovation, som kan være afgørende for at opnå klimamål, men som kræver tid for at blive til virkelighed.

Løsninger?
Skalering af innovative teknologier er også afgørende. Dette omfatter relativt nye, men hurtigt voksende teknologier som hybridanlæg, flydende solenergi, flydende havvind og brint produceret fra vedvarende energi. EDP er allerede pioner inden for disse teknologier med projekter som det første flydende vindprojekt i det kontinentale Europa, flydende solanlæg i Portugal og Singapore, 1,3 GW af hybridordninger, der kombinerer sol, vind og vand samt planer om at investere i 1,5 GW af vedvarende brint inden 2030.

EDP er heldig, at det portugisiske marked har forpligtet sig til energiomstillingen, hvor omkring tre femtedele af elektricitetsproduktionen kommer fra vedvarende kilder. "Nogle mennesker var lidt skeptiske eller kyniske over for, at Portugal investerede så meget i vedvarende energi," siger Stilwell. "I dag ser det ud som en ekstremt klog beslutning, fordi de portugisiske forbrugere har oplevet en reduktion i priserne. Der genereres et overskud i systemet, som gives tilbage til forbrugeren."

Den portugisiske erfaring har gjort EDP til en global leder inden for vedvarende energi med tilstedeværelse i 29 lande verden over og viser værdien af at stole mere på lokalt produceret vedvarende energi på et tidspunkt, hvor konflikten i Ukraine driver prisen på energi op i hele Europa. Europæiske beslutningstagere håber at fremskynde vedtagelsen af vedvarende energi på kontinentet med REPowerEU, en pakke af foranstaltninger designet til at gøre Europa uafhængigt af russiske fossile brændstoffer inden 2030.

Pakken inkluderer forslag til at strømline tilladelser til vedvarende energiprojekter og fremskynde udviklingen af brintanlæg. Loven og netværksoperatører kan stadig gøre mere, siger Stilwell. "Der er et gab mellem de langsigtede mål og det, der skal gøres i løbet af de næste par år," siger han.

Samtidig øger Europa-Kommissionen debat omkring markedets udformning og etablering af en nødsituation i energikrisen, herunder prislofter for vedvarende energi. "Det står klart, at vi har brug for kollektive bestræbelser og massive investeringer for at mildne stigningen i energipriserne og sikre forsyningens stabilitet," tilføjer Stilwell. "Vi har brug for støttende, stabile og forudsigelige reguleringsrammer samt enklere og hurtigere tilladelser, licenser og netværksforbindelser for fortsat at tilskynde til investeringer i rene teknologier."

Den næste fase i udviklingen af solenergi og Danmarks rolle heri er afgørende for at tackle disse udfordringer og skabe en bæredygtig fremtid. Ved at følge udviklingen nøje og være proaktivt involveret kan Danmark fortsætte med at være et foregangsland inden for solenergi og bidrage til at opfylde de internationale klimamål.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down