Prøv vores solcelleberegner

En bæredygtig økonomi kræver en stærk solindustri

En bæredygtig økonomi kræver en stærk solindustri
I de seneste måneder har den aktuelle krise, centreret omkring Ruslandskrigen, afledt opmærksomheden fra den mere langsigtede klimakrise. Men så kom efterspørgslen fra hele Europa om at bruge regeringsøkonomiske incitamentspakker specifikt til at støtte mere bæredygtige økonomiske sektorer.

Som med alle drivkræfter bag energiomstillingen er den centrale drivkraft bag solenergiindustrien at begrænse klimaforandringer. Som følge heraf vil PV-markedet vokse uanset omstændighederne. I 2050 forventes mere end 5 TW installerede kapacitet i Europa og mere end 60 TW på verdensplan. Til sammenligning var der ved udgangen af 2019 installeret i alt 0,627 TW på verdensplan. PV-markedet er derfor en voksende industri.

Mange effektivitetsrekorder indehaves af tyske forskningsinstitutioner, og der er mange innovationer klar til implementering. Desværre er tilstanden for industriel produktion i Tyskland meget anderledes. I øjeblikket fremstilles solceller næsten udelukkende i Asien. Krisen og nedgangen for den tyske PV-industri, der begyndte i 2012 med Q-Cells' insolvens og sluttede med SolarWorlds insolvens i 2017, får i øjeblikket politikere og banksektoren især til at betragte fotovoltaik mere som et "uønsket barn".

Tilbage i 2018 blev det påpegede at det er samfundsøkonomisk vigtigt for Europa at bevare en europæisk solenergiindustri og dermed have en lokal tilstedeværelse langs hele PV-værdikæden. Denne tilgang omfatter tre aspekter:

  1. Forsyningssikkerhed
    Lad os først overveje de erfaringer, der er gjort med det tidligere energisystem, der var meget afhængigt af fossile brændstoffer. Oliekrisen i slutningen af 1970'erne viste meget klart, at afhængighed af olieimport kan udgøre en massiv trussel mod vores økonomi og dermed vores levevilkår. Som følge heraf blev der truffet foranstaltninger, f.eks. lagerbeholdning og brug af forskellige transportruter, og der blev endda ført krige over hele verden for at sikre forsyningen.

De på det tidspunkt trufne foranstaltninger er stadig relevante for den nuværende situation, hvilket tydeligt fremgår af det aktuelle udkast til den Nationale Energi- og Klimaplan. Under dimensionen "Forsyningssikkerhed" beskrives det, hvordan fossile energikilder skal håndteres for at sikre energiforsyningens sikkerhed. Det er interessant at bemærke, at der stort set ikke gives nogen forklaring på, hvordan det fremtidige energisystem baseret på vedvarende energi skal sikres.

Denne afhængighed kan kun undgås, hvis hele PV-værdikæden i Europa etableres på et industriel niveau.

  1. Europæiske PV-Moduler kan Konkurrere med Asiatiske
    Efterspørgslen efter europæisk produktion følges af det centrale spørgsmål, kræver dette permanente subsidier? Fraunhofer ISE gennemførte for nylig en undersøgelse om konkurrenceevnen inden for industriel PV-produktion på vegne af Mechanical Engineering Industry Association (VDMA). I denne undersøgelse blev der foretaget en direkte sammenligning af produktionsomkostningerne i Kina og i Europa hhv. Tyskland. Referencevalget var en 1 GW produktion baseret på PERC solcellestrukturer. Ifølge resultaterne af undersøgelsen er produktionsomkostningerne i Europa sammenlignelige med dem i Kina - selvom materialekomponenter leveres fra Kina.

Det skyldes, at forsyningsindustrien i øjeblikket ikke har en tilstedeværelse i Europa. Solglas produceres nu kun i små mængder i Europa, og markedsprisen er tilsvarende dyrere. Hvis den europæiske leverandørindustri blomstrer - hvilket vil skabe flere job - viser undersøgelsen, at produktionsomkostningerne i Europa ikke er højere end i Kina.

Der er endda en omkostningsfordel for Europa, hvis transportomkostninger tages i betragtning. Transport af et PV-modul fra Asien til Europa koster 1-3 €cent/Wp. Snart vil produktionsomkostningerne for højtydende moduler ligge i området 20-25 €cent/Wp. Det betyder, at transportomkostningerne allerede udgør cirka 10% af de samlede omkostninger. I 2012, da modulpriserne stadig var på 60 €cent/Wp, var denne andel ubetydelig. Det skal derfor gøres klart, at den meget betydelige omkostningsreduktion i den faktiske produktionsproces fører til ændringer i det samlede modul. I fremtiden vil andelen af logistikomkostninger fortsat stige.

  1. CO2-Balancen for PV-Modulproduktion
    Endelig bør hele livscyklussen for vedvarende energi også overvejes med hensyn til CO2-balancen. I Frankrig tages denne parameter, snarere end blot projektets pris, allerede i betragtning ved evaluering af PV-udbud. Analyser viser, at produktionen af PV-moduler i Kina udsender 0,75 kg CO2/Wp, mens det i Tyskland er 0,46 kg CO2/Wp. Selvfølgelig afspejler disse tal i høj grad den nuværende energiblanding i elforsyningen i de to lande. Der kan forventes en hurtigere reduktion i CO2-emissioner for Tyskland end for Kina.

Hvis forskellen i emissioner blev underlagt en CO2-pris på 50 €/ton CO2, ville prisen på moduler fra Kina stige med 1,5 €cent/Wp. Dette er et klart plus for Europa, hvis vi husker målet om CO2-reduktion. Hvis den europæiske kommission tog den nye grønne aftale og den kuldioxidgrænseafgift alvorligt, ville produktionen af PV-moduler i Europa blive meget økonomisk attraktiv. Men selv uden dette element er der ingen behov for permanente subsidier. Politikerne skal simpelthen sikre, at der er fair konkurrence mellem den europæiske solenergiindustri og Kina.

Men den europæiske solenergiindustri selv har også lært af erfaringen fra Coronakrisen - afhængighederne af asiatiske leverandører og modulproducenter er blevet tydelige, og viljen til at se fremad er vokset. Modulkostnad udgør cirka 30 % af systemomkostningerne. I tilfælde af energiforsyningens omkostninger i €cent/kWh er dette tal endnu lavere.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down