B2B Login
B2B Login

Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Hvad du kan forvente, når solen går i sort?

Solkraftformørkelse + Solenergi: Hvad du kan forvente, når solen går i sort?
Den 14. oktober 2023 passere månen mellem solen og Jorden og blokere op til 90% af solen over dele af USA. Ved sit højdepunkt skaber denne årlige solformørkelse, hvad der ligner en "ildring" på himlen, når månen blokerer alt undtagen solens yderkant. Hvad betyder det for elnettet?

Den totale solformørkelse, der krydsede USA i 2017 og blokerede hele solen fra udsigt langs sin højdepunkt, havde minimal indvirkning. Ifølge en analyse af formørkelsen øgede naturgas- og vandkraftressourcerne sig for at kompensere for tabet af solenergiproduktion. Den forhåndsanalyse forudsagde også dette korrekt.

Men solenergikapaciteten i USA er meget højere nu:
ifølge Energioplysningsadministrationen har USA 113 gigawatt (GW) af solenergikapacitet på både offentlige og distribuerede anlæg, hvilket er cirka tre gange USAs solenergikapacitet ved udgangen af 2017. Denne stigning betyder, at den samme formørkelseshændelse i dag kunne afbryde mere solenergiproduktion end i 2017.

Stien for den årlige formørkelse i 2023 begynder i Oregon og bevæger sig sydøst, slutter i Texas. På denne sti vil formørkelsen vare cirka to timer i alt, med peak dækning af solen varer mellem et og fem minutter. Denne rute skærer gennem en del af landet med høj solenergiproduktionskapacitet: Californien, Nevada, Arizona og Texas. Mens der er områder i Californien, Arizona og Nevada med færre systemer, har den store strimmel af West Texas langs formørkelsens sti betydelig solkapacitet. Områder omkring hovedstien vil også miste sollys på grund af formørkelsen, men i mindre grad.

Da solenergi udgør cirka 5% af den samlede energi genereret i USA i 2022 og cirka 20% i Californien, bør formørkelsen i 2023 ikke have en større indvirkning på elforsyningen. Mens vi ikke kender det præcise beløb af solenergiproduktion, der vil gå tabt på grund af formørkelsen, vil andre energikilder som naturgas, geotermisk energi, vandkraft og kernekraft udligne faldet i solenergiproduktionen, ligesom det skete med formørkelsen i 2017. Netoperatører vil også kunne bruge lagring og fleksibel belastningsplanlægning til at lette belastningen, som tabt solkapacitet vil have på nettet.

Mens man fortsætter med at tilføje solenergi til nettet med henblik på at decarbonisere energisektoren inden 2035, arbejder U.S. Department of Energy (DOE) Solar Energy Technologies Office (SETO) på at styrke nettets modstandsdygtighed ved at finansiere forsknings- og udviklingsprogrammer, der hjælper med at opretholde strøm under afbrydelser som formørkelser. Forbedring af sol-plus-lagrings teknologien vil gøre det muligt for flere mennesker at drage fordel af solenergi, selv når solen ikke skinner - selvom det kun er et øjeblik under en formørkelse. En anden innovativ måde at holde lysene tændt i tilfælde af strømafbrydelser er med mikronet, lokale elnet, der kan fungere autonomt fra hovednettet.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider

Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

FERIE -
VI HOLDER LUKKET I UGE 29+30
GOD SOMMER!

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down