B2B Login

Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Solen bryder igennem storme i Europas varmeste oktober nogensinde

Solen bryder igennem storme i Europas varmeste oktober nogensinde.
I en ny ugentlig opdatering for pv magazine viser Solcast, et DNV-selskab, hvordan europæiske lande genvandt tabt solindstråling i oktober - den varmeste nogensinde.

Størstedelen af Europa oplevede en fortsættelse af over gennemsnitlig solindstråling i den varmeste oktober nogensinde. Solcast fandt, at dele af Italien, Ukraine og Skandinavien oplevede over 130% af den gennemsnitlige solindstråling for oktober, på trods af fire store storme den måned. Den Iberiske Halvø og området mellem det nordlige Tyskland og Polen blev hårdest ramt af storme og oplevede gennemsnitlig eller lavere solindstråling.

Oktober begyndte med klart vejr og højere temperaturer, som blev tilskrevet et robust højtrykssystem over Alperne. Systemet blokerede for oceansk fugtighed, der spredte sig over kontinentet. I Sydeuropa, især omkring Sortehavet, førte vedvarende solskin til høje niveauer af solindstråling. Solanlæg fra Grækenland til Ukraine ville have registreret en stigning på 120% i solindstrålingsniveauer sammenlignet med det typiske gennemsnit for oktober.

Senere på måneden bragte lavtrykssystemer skyer og regn over Nordeuropa. Dette resulterede i lavere eller gennemsnitlige niveauer af solindstråling og modererede også ellers over gennemsnittet temperaturer. Virkningerne af Storm Babet - som kostede Storbritannien, Tyskland og Nederlandene over 422 GWh solenergiproduktion - kan ses fra Storbritanniens østkyst til Polen.

Den skandinaviske halvø modtog meget højere solindstråling end normalt, da lavtrykssystemerne bevægede sig længere sydpå end normalt, som det ses på kortet over gennemsnitlig afvigelse. Dette ændrede de dominerende vinde mere nordøstlige, hvilket bragte koldere og tørre luftmasser. Dette område modtog mindre samlet solindstråling end resten af kontinentet, som det ses nedenfor, men mange områder i Finland, Sverige og Norge var godt over (130%) det lokale langsigtede gennemsnit for oktober. Dette var det eneste europæiske område, der oplevede lavere end gennemsnitlige månedlige overfladetemperaturer.

Trods månedens solrige start blev solanlæg på den Iberiske Halvøs vestkyst hårdt ramt af alle fire større storme i oktober. Portugal bar hovedparten af disse storme, der blæste ind fra Atlanterhavet, med kun 80% af den gennemsnitlige solindstråling for oktober.

Solcast producerer tallene ved at spore skyer og aerosoler med en opløsning på 1 km til 2 km globalt ved hjælp af satellitdata og proprietære AI/ML-algoritmer. Disse data bruges til at drive solindstrålingsmodeller, så Solcast kan beregne solindstråling med høj opløsning med en typisk bias på mindre end 2%, samt skyovervågningsprognoser. Dataene bruges af mere end 300 virksomheder, der håndterer over 150 GW solanlæg globalt.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down