B2B Login

Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
EU kan opfylde sit mål om solenergi i 2030 kun med landbrug

EU kan opfylde sit mål om solenergi i 2030 kun med landbrug.
At bruge en minimal del af landbrugsjorden til samtidig at generere solenergi ville bidrage betydeligt til Den Europæiske Unions mål om vedvarende energi i 2030.

Ved at kombinere landbrug og fotovoltaik på kun 1% af den anvendte landbrugsjord i EU kunne man få 944 GW peakkapacitet online. Tallene stammer fra Oversigt over Potentialet og udfordringerne for Agri-Photovoltaics i Den Europæiske Union, udgivet af Den Europæiske Unions Fælles Forskningscenter eller JRC. Resultatet blev nået ved at antage, at 600 kW ville passe på hver hektar som et midterscenario.

Med jordmonterede systemer på samme overflade ville kapaciteten lande på 1,8 GW. Sammenlignet hermed sigter EU mod at nå 720 GW solenergi i 2030 i peak- eller direkte strømudtryk. Ved udgangen af 2022 var den installerede kapacitet 211 GW i samme kategori.

Solpaneler producerer jævnstrøm, som konverteres til vekselstrøm for at blive brugt direkte eller injiceret i det elektriske netværk. Nettilslutningspunkter har normalt en kapacitet, der er 20% eller deromkring lavere end mærkeskiltet.

Ifølge Eurostat udgør den anvendte landbrugsareal 158 millioner hektar. Der er 98 millioner hektar dyrkbar jord, 49 millioner hektar permanent græsland og eng, 10 millioner hektar permanent afgrøder og 290.000 hektar markedshaverier.

Fokus på fødevaresikkerhed og offentlig accept Studiet kortlægger også den nuværende situation i forhold til definitionen af agriphotovoltaics - agri-PV, som konceptet også kaldes, og til relaterede standarder og retningslinjer. Det henleder opmærksomheden på udfordringerne, som udviklere står overfor.

Selvom der kan installeres betydelig kapacitet på tage, i byområder, på brune områder og på infrastruktur, forventes ca. 50% i EU at være jordmonterede systemer på landbrugsområder, påpeger forfatterne. Eksisterende jordmonterede PV-anlæg i stor skala (92 GW) dækker 100.000 hektar, siger de.

"Ikke desto mindre skal en fremtidig betydelig udvidelse af PV respektere kravene til fødevaresikkerhed og tage hensyn til offentlige acceptproblemer med hensyn til landskab og miljøpåvirkning. Agri-PV tilbyder en kompromisløsning, skønt med en økonomisk omkostning," understreger JRC.

Agrivoltaik er mere end bare at lade får græsse mellem jordmonterede paneler I modsætning til konventionelle, jordmonterede fotovoltaikanlæg er panelerne i agrivoltaiske anvendelser placeret højere på understøtningsstrukturer. Det giver afgrøder, græs eller frugt mulighed for at vokse og giver adgang til landbrugsmaskiner og husdyr.

Tilgangen bliver mere og mere populær, da den indebærer samtidige landbrugsaktiviteter og produktion af elektricitet.

Den er tænkt til at give en mellemvej i afvejningen mellem energisikkerhed og fødevaresikkerhed. Mens solenergi generelt anerkendes som en af de reneste kilder, er der etiske og økonomiske problemer med solenergi, der skal løses, når det kommer til jordmonterede paneler. Kritikere peger på tilfælde, hvor levesteder er truet, og de er imod beslaglæggelse af dyrkbar jord.

Men i stedet for at montere paneler overhead kommer agrisolarprojekter ofte bare ned på at lade kvæg græsse mellem rækkerne placeret på jorden, hvilket også reducerer vedligeholdelsesomkostningerne.

Ingen officiel definition endnu Manglen på en klar og EU-harmoniseret definition af agrivoltaik udgør en betydelig hindring, da installationen af sådanne systemer kan føre til ændringer i jordkarakteristik, hvilket kunne påvirke berettigelsen til landbrugsstøtte og beskatning ifølge JRC. Dokumentet opregner flere udfordringer: at maksimere elektricitetsproduktionen uden at påvirke afgrødeudbyttet, samtidig med at man sikrer bevarelse af biodiversitet og naturgenopretning, komplekse tilladelses- og nettilslutningsprocedurer samt prisstigninger på jord, der kan true landmænds velfærd og sikkerhed.

Anbefalingerne inkluderer at integrere agrivoltaik i udbud om incitamenter til vedvarende energi. At inddrage landbosamfundene i planlægnings- og beslutningsprocessen er afgørende, tilføjer studiet.

Læs mere om solcelleanlæg til landmænd her


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down