Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Nyt i Landbruget: Solceller Overtager Førerpositionen fra Traditionelle Afgrøder

Nyt i Landbruget: Solceller Overtager Førerpositionen fra Traditionelle Afgrøder.
Landbruget oplever i disse dage en solcelle-revolution, hvor ansøgninger om etablering af solcelleanlæg skaber travlhed i adskillige kommuner. DR rapporterer, at både Hjørring og Jammerbugt Kommune har modtaget ansøgninger om et imponerende område på over 3000 hektar solceller.

"Solcellerne overgår i øjeblikket alle vores velkendte afgrøder. Udbyttet, man kan opnå på en hektar med solceller, er uden sammenligning med traditionelle afgrøder over flere år. Det er denne imponerende effekt, der skaber sådan en enorm interesse", udtaler Søren Greve Olesen, chefkonsulent i planterådgivning hos LandboNord, til DR.

Chefkonsulenten vurderer, at danske landmænd generelt, med fokus på både den grønne omstilling og muligheden for profit, nøje undersøger deres marker for at se, om noget af arealet egner sig til solcelleprojekter.

I Brønderslev Kommune glæder borgmester Michael Klitgaard sig over landmændenes interesse. Han påpeger dog, at mulighederne for vedvarende energi kan forbedres yderligere ved at afkorte den langsomme planlægningsfase, gøre det lettere at tilslutte solcelleanlæggene til elnettet og bygge de nødvendige transformatorstationer. I fremtiden kan det danske sommerlandskab måske ikke længere vaje med bølgende afgrøder, men i stedet blive kendetegnet af solceller, der glimter i solen.

Mange landmænd viser stor interesse i at få opstillet solceller på deres arealer, hvilket bekræftes af flere landbrugsorganisationer og landmænd. Hos LandboNord, der rådgiver nordjyske landmænd om et bredt spektrum, oplever man en markant interesse for solceller, fortæller LandboNords chefkonsulent i planterådgivning, Søren Greve Olesen.

"Generelt oplever vi stor interesse for alt, der vedrører energi. Det er både biogas, vind og sol. Jeg tror, at alle landmænd har været forbi og kigge på deres marker, om der var noget, der kunne bruges til solceller, fordi vi tapper ind i klimadagsordenen, og vi har mulighed for at gøre en god forretning," siger han.

Den samme tendens ses hos Jens Astrup Madsen, energichef i Landbrug & Fødevarer.

"Det er et rigtig godt eksempel på, at landbruget gerne vil være en konstruktiv medspiller for at realisere mål om en firedobling af vedvarende energi på land. Vi har stor erfaring med vedvarende energiproduktion, og lige nu er der rigtig mange, der er interesseret i solceller, og der er mange, der er interesseret i biogasanlæg. Vi vil gerne medvirke til at realisere målet, og vi ser et stort potentiale i, at vi kan levere en masse vedvarende energi," siger Jens Astrup Madsen.

Udfordringer og Fremtidsperspektiver:
I flere nordjyske kommuner arbejdes der på højtryk med behandlingen af de mange ansøgninger fra landmændene om at etablere solcelleanlæg. Hjørring og Jammerbugt Kommune har begge modtaget ansøgninger på godt og vel 3.000 hektar solceller, mens også Brønderslev Kommune er travlt beskæftiget med sagsbehandlingen. Borgmester Michael Klitgaard (V) glæder sig over interessen, men påpeger samtidig nogle udfordringer.

"Jeg synes godt om det, for vi skal fortrænge det fossile energi, og vi har i øjeblikket gang i omkring 2.500 hektar, som der er folk, der vil ansøge eller har ansøgt om at opsætte solceller på," siger borgmesteren.

Til trods for den store interesse er der dog også flere stopklodser. Planlægningsfasen er ofte langsom, energiproduktionen fra solcelleanlæggene skal kobles på elnettet, og der skal bygges transformatorstationer, påpeger Michael Klitgaard. Trods udfordringerne er interessen stor, ikke mindst på grund af de økonomiske fordele, fortæller Søren Greve Olesen.

"Solcellerne overgår i øjeblikket alle vores kendte afgrøder. Det udbytte, man kan få på en hektar med solceller, er uden sammenligning med traditionelle afgrøder over flere år. Det er denne imponerende effekt, der skaber sådan en enorm interesse," siger han.

En af de landmænd, der gerne vil anlægge solceller på dele af sit areal, er Rene Lund Hansen, mælkeproducent ved Løgstør i Nordjylland.

"Udover den klimamæssige gevinst, så er der selvfølgelig også en økonomisk gevinst. Det er økonomi og teknik, der kommer til drive hele den grønne omstilling, og for de fleste bønder er det sådan, at blodet løber igennem højre baglomme," siger Rene Lund Hansen.

Han påpeger, at landbruget i lang tid har leveret energiløsninger, både halm til kraftvarmeværker og gylle til biogasanlæg.

"Det ligger i landbrugets DNA at producere energi, og det kan vi sagtens gøre samtidig med, at vi opretholder vores landbrugsproduktion."


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down