Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Forskning i storstilet produktion af grønne brintbærere i Chile

Forskning i storstilet produktion af grønne brintbærere i Chile.
Adskillige Fraunhofer-institutter og faciliteter, herunder Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE og andre partnere, arbejder på at etablere storstilet produktion af grøn brint og dens derivater i Chile. Kernen i projektet, der finansieres af det tyske forbundsbestyrelsesministerium for uddannelse og forskning (BMBF), er at undersøge potentialet for produktion af brint og flydende brændstoffer fra solenergi. Udover de tekniske udfordringer undersøger projektets partnere også økonomiske, logistiske og socioøkonomiske aspekter. De støtter også installationen af en pilotfacilitet til produktion af klimaneutralt metanol og dimethyl ether (DME) i Chile.

Med »REPowerEU« har Den Europæiske Union (EU) sat sig målet om at importere ti millioner tons vedvarende brint inden 2030 fra nabolande såvel som oversøiske, for at erstatte fossile brændstoffer i alle sektorer i Europa. Chile tilbyder enestående solpotentiale og stabile økonomiske forhold, hvilket placerer det som en vigtig bidragyder til produktionen af grøn brint og derivater og dermed også som en central aktør i forsyningen af klimavenlige energikilder til EU og Tyskland.

I det overordnede »Power-to-MEDME«-projekt ønsker deltagerne at udnytte Chiles potentiale for produktion af CO2-neutrale energikilder. Et element er Linde GmbH's investeringsprojekt i det nordlige Chile, hvor de vil opføre en pilotanlæg til produktion af grønt metanol eller dimethyl ether (DME) i megawatt-området, afhængigt af markedssituationen. Den nødvendige kuldioxid leveres af en chilensk cementfabrik, hvis CO2-udledninger vil blive fanget. Grønt metanol og DME kan bruges som brændstof til transportsektoren, blandt andet til påfyldning af de tunge minedriftkøretøjer, der allerede er på stedet. Elektriciteten til produktionsprocessen leveres af en lokal solvarmeanlæg.

Samtidig med dette og langs hele brintprocesskæden vil deltagerne i det ledsagende forskningsprojekt optimere produktionen af disse Power-to-X-produkter og evaluere mulige lokale og internationale salgsmarkeder og forretningsmodeller og træne lokale specialister til opførelse og drift af produktionsanlæg. »Deltagerne i investerings- og forskningsprojektet vil udveksle ideer med hinanden og dermed give et boost til den chilenske brintindustri,« udtaler Robert Szolak, leder af afdelingen »Sustainable Synthesis Products« på Fraunhofer ISE og en af projektets initiativtagere. »Den planlagte placering er en af de mest attraktive i verden, fordi den kombinerer exceptionelle solstrålingsforhold med en meget veludviklet infrastruktur, et leverandørøkosystem, forbindelser til industrielle havne og et af verdens største minedistrikter til lokal anvendelse af grøn brint og dens derivater,« fortsætter Szolak.

I dette projekt arbejder Fraunhofer ISE på en ny synteserute for dimethyl ether. »Baggrunden for dette er, at den konventionelle DME-produktionsproces er utilstrækkelig på grund af de mange procesfaser og det høje behov for ekstern varme,« forklarer Malte Semmel, forsker ved Fraunhofer ISE. »Vi har udviklet en mere effektiv og kompakt proces til produktion af vedvarende DME fra brint og CO2 og har demonstreret dens levedygtighed på laboratorieniveau.« Som en del af projektet skal processen nu udvikles yderligere og etableres i pilotplanteskala.

Fraunhofer ISE vil også foretage en stedsanalyse for at identificere egnede steder til opførelse af vedvarende energianlæg og til udvikling af en storstilet proceskæde for grønne brintderivater. Forskerne evaluerer også brugen af det såkaldte koncentrerede solkraft (CSP). De udfører også teknøkonomiske analyser, herunder beregning af produktionsomkostninger. I et yderligere arbejdspakke undersøger Fraunhofer ISE mulige forureningsudledninger, der kan opstå fra brugen af DME som brændstof i erhvervskøretøjer, og udvikler strategier og foranstaltninger til at reducere dem. Her trækker forskerne på deres erfaring med opbygning og patentanmeldelse af CatVap®-teknologien udviklet af Fraunhofer.

Dette »Power-to-MEDME-FuE« forskningsprojekt koordineres af Fraunhofer Institute for Energy Economics and Energy System Technology IEE. Udover Fraunhofer ISE og Fraunhofer Chile er Fraunhofer Institute for Microengineering and Microsystems IMM, Fraunhofer Institute for Silicate Research ISC, Fraunhofer-Center for High Temperature Materials and Design HTL, Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research IAP, Fraunhofer Center for Applied Nanotechnology CAN, Chair of Thermodynamics of Mobile Energy Conversion Systems ved RWTH Aachen University og Research Institute for the Economics of Education and Social Affairs FiBS også involveret i projektet. Det tyske forbundsbestyrelsesministerium for uddannelse og forskning finansierer projektet med over 11 millioner euro.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down