Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Den indonesiske regering afskaffer nettoafregning

Den indonesiske regering afskaffer nettoafregning.
Den indonesiske regering har afsluttet nettoafregning for solcelleinstallationer på taget. Det Jakarta-baserede Institute for Essential Services Reform siger, at dette kan gøre det sværere for landet at opfylde sine solenergiimplementeringsmål, da solcelleinstallationer vil blive dyrere for husstande og små virksomheder.

Indonesiens Ministerium for Energi og Naturressourcer (MEMR) har vedtaget MEMR-forordning nr. 2/2024, som afskaffer nettoafregning for solcelleinstallationer på taget.

Landet indførte først nettoafregning i november 2018. Det tillod solprojektejere at eksportere overskydende elektricitet til nettet, der drives af statsvirksomheden PT PLN, for at reducere deres elregninger. Flere forbedringer af ordningen er blevet vedtaget siden reguleringens start.

Den seneste ændring af politikken, der trådte i kraft den 30. januar, garanterer, at kunder, der allerede har installeret solcellesystemer på taget før denne dato, forbliver bundet af den tidligere regulering i de næste 10 år.

Marlistya Citraningrum, programleder for det Jakarta-baserede Institute for Essential Services Reform (IESR), fortalte pv magazine, at 10-års reglen vil gælde for projekter, der er blevet godkendt, men ikke installeret, samt arrays, der allerede er blevet godkendt og installeret.

"Ingeniører spørger faktisk om denne overgangsregel," sagde Citraningrum. "da under installation beregnes eksport af solcelleanlæg stadig som ækvivalent med 0,65 af eltariffen baseret på Permen ESDM nr. 49/2018, ikke 1:1 som Permen ESDM nr. 26/2021. Denne overgangsregel skal tydeligt informeres til nuværende brugere af solcelleanlæg på taget."

Institut for Essential Services Reform mener, at tabet af nettoafregning vil "gøre det vanskeligt" for Indonesien at opnå regeringens mål om nationale strategiske projekter på 3,6 GW solenergi på taget inden 2025 og et mål om 23% vedvarende energi fastsat for samme år. Fabby Tumiwa, administrerende direktør for Institute for Essential Services Reform, sagde, at husholdnings- eller småvirksomhedskunder vil udskyde vedtagelsen af solcelleanlæg på taget, fordi deres spidsbehov for elektricitet forekommer om natten, mens solceller producerer spidsenergi om dagen. Tumiwa sagde, at uden nettoafregning vil investeringen i solcelleanlæg på taget blive dyrere.

"Nettoafregning er faktisk en stimulans for husholdningskunder til at bruge solcellesystemer på taget. Med PLNs kontrollerede eltariffer hjælper nettoafregning med at forbedre den økonomiske levedygtighed af solcellesystemer installeret med en minimumskapacitet på 2 kWp til 3 kWp for R1-kategori forbrugere," sagde Tumiwa. "Uden nettoafregning og de relativt høje omkostninger ved batterier kan denne minimale kapacitet ikke opfyldes, hvilket resulterer i højere investeringsomkostninger pr. kilowatt-pikenhed. Dette vil reducere økonomien i solcellesystemer på taget."

Citraningrum fortalte pv magazine, at selvom der ikke er givet nogen officiel forklaring på ændringen, er det "sandsynligt, at PLNs finansielle begrænsninger er en af de vigtigste årsager." Hun sagde, at afslutningen af nettoafregning ikke vil gavne boliger og små erhvervsbrugere af solcelleanlæg, men vil have ringe indflydelse på kommercielle og industrielle solcellebrugere, da mange af dem ikke eksporterer overskudsenergi. I stedet håber hun, at beslutningen vil "udløse mere energilagring og dermed bidrage til at bringe omkostningerne ned."

Tal fra Det Internationale Agentur for Vedvarende Energi (IRENA) viser, at Indonesien i slutningen af 2022 havde 291 MW installeret solkapacitet.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down