Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
EU's regler om design og energimærkning for solenergi lever ikke op til målet

EU's regler om design og energimærkning for solenergi lever ikke op til målet
Repræsentanter fra European Solar Manufacturing Council, Ultra Low Carbon Solar Alliance, PVthin og Environmental Coalition on Standards har foreslået ændringer til metoden til ansvar for kulstofaftryk, brugen af grønne certifikater og planlagt design af Energy Label for PV-produkter.

En koalition af organisationer fra Europas PV-produktionsindustri har delt en række bekymringer over de kommende EU-regler for Ecodesign og Energy Label.

Forventet i år vil foranstaltningerne fastsætte minimumsstandarder for cirkularitet, energipræstationer og miljømæssig bæredygtighed af sol-PV-produkter, der sættes på det europæiske marked.

Generalsekretær i European Solar Manufacturing Council, Johan Lindahl, Executive Director for Ultra Low Carbon Solar Alliance, Michael Parr, præsident for PV thin, Christopher Case, og Executive Director for Environmental Coalition on Standards, Justin Wilkes, fortalte pv magazine, at de "respektfuldt er uenige" i den holdning, der deles af SolarPower Europe (SPE) om de kommende politiske foranstaltninger, der blev offentliggjort i februar. De sagde, at punkterne dækket af artiklen stammer fra et brev med anbefalinger, der blev indsendt til Europa-Kommissionen af et bredere konsortium bestående af organisationer i PV-værdikæden og forskningsinstitutioner.

I en svarartikel delt med pv magazine sagde gruppen, at de mener, at SPE's artikel udtrykker et "primært mål om at opretholde status quo for høje importniveauer af kinesiske solpaneler, der er produceret med et kulstofaftryk over dobbelt så højt som europæisk produktion."

"I modsætning til SPE's påstande mener vi, at de europæiske lovgivere har været ganske klare om formålet med Ecodesign-rammen, som handler om at gøre det indre marked mere cirkulært, hvilket inkluderer industripolitik," sagde gruppen og tilføjede, at målene fastsat af europæiske beslutningstagere "er beregnet til at indføre visse markedsminimumsstandarder for PV-moduler og forhindre markedsføring af PV-produkter med et højt kulstofaftryk og dårlig kvalitet."

Gruppen sagde, at begrænsning af tilgængeligheden af lavkvalitets- og ikke-bæredygtige PV-produkter stemmer overens med EU's solindustris og SPE's interesser. Koalitionen fortalte også pv magazine, at en kWp-metode til ansvar for kulstofaftryk er "langt overlegen" i forhold til kWh-metoden.

Den sagde, at kWh-metoden "ved at bruge generiske antagelser til at analysere et imaginært PV-modul i det væsentlige tillader moduler med kortere levetid, større nedbrydning og tvivlsomme garantier at opnå opfattelsen af et lavere kulstofaftryk." Den tilføjede, at "brug af en kWp-funktionel enhed til kulstofaftryksberegningen hjælper med at eliminere disse risici ved at undgå inkludering af usikre parametre som levetid, nedbrydning og solindstråling på kulstofaftryksberegningeniveau."

Gruppen diskuterede også grønne certifikater og argumenterede for, at SPE tilsyneladende "signifikant undervurderer de reguleringsmæssige kompleksiteter og håndhævelsesudfordringer med grønne certifikater fra uden for EU og USA." Den sagde, at mange mangler sporbarhed og troværdighed og bidrager til greenwashing.

"Af hensyn til gennemsigtighed og pålidelighed er det vigtigt at reducere sådanne risici," sagde gruppen. "Brugen af nationale netblandingsemissioner til kulstofaftryksberegningen, baseret på pålidelige kilder som Det Internationale Energiagentur, vil forenkle verifikation, forbedre kontrol og dermed troværdighed samtidig med at det tilskynder lande til at dekarbonisere deres elnet. Dette vil have en langt mere betydningsfuld indvirkning på de globale kulstofemissioner end at inkorporere usikre certifikater, der resulterer i greenwashing."

Gruppen stillede også spørgsmål ved den nuværende forslag omkring energimærkningsklasser, som vil blive bestemt ud fra energioutputet i den første år af et modul. De argumenterede for, at levetiden af et PV-modul spiller en betydelig rolle i dets energiudbytte, hvilket ikke afspejles i den nuværende foreslåede udformning af energimærket. De påpegede, at købere typisk bruger PV-moduler i mange år, ikke kun én.

"Derfor kan den nuværende tilgang betragtes som ufuldstændig i at give kunderne nøjagtig information om besparelser på elregningen og bidrag til klimamål," konkluderede gruppen.

I sammenfatningen argumenterer den europæiske produktionsindustri for brugen af gennemsigtige, tredjepartsverificerede globale ekomærker, såsom Electronic Product Environmental Assessment Tool.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down