Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Grækenlands udfordringer med solenergi vokser

Grækenlands udfordringer med solenergi vokser.
Grækenland tilføjede sidste år (2023) 1,59 GW ny solkapacitet, og prognoserne for det nuværende år ser stærke ud. Curtailment forbliver dog sektorens mest udfordrende problem. Grækenlands transmissionsnetoperatør, IPTO, meddelte, at den måtte stoppe elektricitetsimporten fra nabolandene fra den 3. maj til den 7. maj for at sikre den sikre drift af det græske elnet. IPTO meddelte specifikt, at der i denne periode slet ikke blev importeret elektricitet fra Italien, Albanien, Nordmakedonien og Tyrkiet.

Hvad angår elektricitetsforbindelsen til Bulgarien, tillod IPTO ingen elektricitetsimport fra kl. 9 til kl. 16 på disse dage og pålagde begrænsninger på andre tidspunkter.

Separat fortalte markedskilder pv-magasinet, at IPTO den 5. maj afbrød hele det vedvarende energiflot, der var tilsluttet transmissionslinjerne i flere timer. Det bad også den græske distributionsoperatør, HEDNO, om at afbryde yderligere 1 GW solanlæg. Årsagen til dette var meget lav elektricitetsforbrug, da Grækenland fejrede den ortodokse påske den 5. maj.

Afbrydelser af vedvarende energi for resten af påskeferien, der varede fra den 3. maj til den 7. maj, var også meget høje. Men påskeferieafskæring kom ikke som en overraskelse. I april advarede Pantelis Biskas - professor ved Grækenlands Aristoteles Universitet i Thessaloniki, Afdelingen for Elektrisk og Computer Engineering - den årlige generalforsamling i Pospief-foreningen af solproducenter i Thessaloniki midt i april om, at afskæringerne ville stige drastisk i påsken, samt fra september til november.

Biskas fortalte investorer, at IPTO fra den 1. marts til den 13. april havde planlagt at afbryde 220 GWh vedvarende energi, svarende til cirka 4% af landets indenlandske grønne elforbrug i denne periode. Dette niveau af afskæring kan lyde lavt for nogle, men for Grækenlands PV-producenter er dette i skarp kontrast til tidligere år. I 2023 afskar Grækenland f.eks. i alt ca. 228 GWh.

Endnu mere bekymrende var Biskas' forudsigelse om, at afskæringen af vedvarende energi i Grækenland kunne nå op på op til 15% af landets elektricitetsproduktion i 2030. Deltagerne ved Pospiefs generalforsamling udtrykte også bekymring over de forskellige afskæringsmetoder, der anvendes af Grækenlands transmissions- og distributionsnetoperatører. IPTO er i stand til at variere mængden af genereret solenergi, der injiceres i nettet, hævdede de, men distributionsnetoperatør HEDNO følger ikke samme mønster. HEDNO vil enten tillade, at solparker tilsluttes nettet, eller helt afbryde det fra distributionsnettet. Da mange solprojekter tilslutter sig direkte til distributionsnettet, påvirker HEDNO's mønstre et stort antal PV-investorer.

Dette problem forventes dog snart løst. En ny lov, der blev vedtaget i den græske parlamentet i slutningen af april, kræver, at alle vedvarende energianlæg større end 400 kW installerer det tekniske udstyr, der tillader HEDNO at styre solprojekternes produktion eksternt og variere den injicerede elektricitet i distributionsnettet.

Naturligvis skiftede diskussionen ved Pospiefs generalforsamling også mod energilagring. Sidste år lancerede Grækenland et 1 GW energilagringstenderprogram. Det målrettede batterier installeret foran måleren. Tildelte projekter modtager offentlig støtte. Imidlertid fortalte Pospiefs generalsekretær Petros Tsikouras pv-magasinet, at den græske regerings energilagringspolitik er bevæget i den forkerte retning.

"Det tog regeringen fire år at introducere en ramme for energilagring, og da den gjorde det, tillod den kun foran måleren subventionerede energilagringssystemer. Tværtimod opfordrer Pospief regeringen til at åbne energilagringsmarkedet for bagved måleren lagringssystemer, der installeres uden tilskud. Der er stor investeringslyst i Grækenland for sådanne systemer. Forretningsmodellen er der, da sådanne systemer kan deltage i landets balancemarkedstjenester," sagde Tsikouras. "Her ligger hovedproblemet. Regeringen har forsinket energilagringsrammen for at give gasanlæggene tilstrækkelig tid til at høste fordelene af balancemarkedet. På et tidspunkt vil den bøje sig for pres og tillade bagved måleren energilagring at blive opført også. Indtil da domineres balancemarkedet af gasanlæg, der kan justere deres produktion, som de ønsker."


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down