Prøv vores solcelleberegner

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

+18 års erfaring og +10.000 installationer i Danmark

Start din rejse
Hvordan virker solceller?

Solceller er utvivlsomt blevet mere populære i de seneste år, hvor flere både erhverver sig et solcelleanlæg eller overvejer at gøre det. Solceller repræsenterer én måde at bidrage til og udnytte mere grøn energi, samtidig med at man potentielt kan spare penge på elektricitet. Men hvordan fungerer solceller egentlig?

Hvordan virker solceller?
Grundlæggende set er funktionen af solceller at omdanne solens stråler til energi, som kan bruges i hjemmet eller til at drive elektriske apparater. De forskellige komponenter i et solcelleanlæg arbejder sammen for at fange, konvertere og frigive den energi, som solens stråler producerer, så du kan bruge den derhjemme. Et solcelleanlæg består typisk af en kæde af forskellige apparater.

For at forstå, hvordan et solcelleanlæg fungerer, er det nødvendigt at forstå, hvad de forskellige dele af anlægget hver især har til formål. Solcellerne er placeret i solpaneler, typisk på taget af et hus eller på et stativ på jorden. Hvert solpanel består af mange små solceller, der er forbundet for at indfange solens energi. Solpanelerne udvinder solens energi og genererer den form for strøm, vi kalder jævnstrøm. For at kunne bruge strømmen derhjemme, skal den dog konverteres til vekselstrøm.

Det er her, inverteren kommer ind i billedet. Inverteren tager jævnstrømmen fra solcellerne og konverterer den til den vekselstrøm, der kommer ud af stikkontakterne. Derefter kan inverteren enten sende strømmen ind i huset, så du kan bruge den, sende den til batteriet, så du kan gemme den, eller sende den til elnettet, så du kan sælge den.

Al den strøm, vi ikke selv bruger eller lagrer i batteriet, bliver typisk solgt til det offentlige elnet. Salgsprisen for din strøm afhænger af forskellige faktorer som bopæl, spotpriser og tariffer.

Hvordan skaber solcellerne strøm?
En solcelle skaber strøm, når solen skinner på den. Så simpelt kan det siges – men hvad sker der egentlig inde i solcellen?

For at kunne forklare, hvordan strømmen bliver skabt rent teknisk, er der nogle ting, vi er nødt til at have styr på. De fleste solceller er lavet af stoffet silicium. Silicium er et meget almindeligt stof, som faktisk er det næstmest forekommende stof i jordskorpen, kun overgået af ilt. For at det kan bruges til solceller, skal det dog være ren monokrystallin eller polykrystallin silicium, som oftest udvindes fra miner. Fordelen ved silicium, når vi taler om solceller, er, at det er en halvleder. Det betyder, at den elektriske strøm kun går én vej. Når en halvleders elektroner får tilført energi, opfører de sig præcis som ensrettet, elektrisk strøm – og det er her, det bliver perfekt til strømproduktion.

Hvordan virker de forskellige dele i et solcelleanlæg?
Det er solcellen, der genererer strømmen, men for at vi kan bruge den strøm derhjemme, er vi nødt til at kombinere dem med andre apparater, så det bliver til et komplet solcelleanlæg. Et solcelleanlæg er nemlig som nævnt tidligere en installation, der består af flere forskellige apparater. Fra solpanelerne på taget til inverteren, der konverterer strømmen, og batteriet, der kan lagre den. Her kan du læse lidt mere om de enkelte dele, der kan forekomme i et solcelleanlæg.

Hvordan virker solpaneler?
Et solpanel er en samling af mange individuelle solceller, som er forbundet. Solpanelerne er de paneler, der sidder på taget eller et stativ, og det er den del af anlægget, som de fleste tænker på, når man nævner solcelleanlæg. Det er den mest synlige del udefra, og det er solpanelernes opgave at indfange solens stråler. Der findes i øjeblikket tre forskellige former for solceller: Monokrystaline, Polykrystaline og Tyndfilm. De har hver især deres fordele og ulemper.

Monokrystallinske solceller:
De er lavet af en enkelt krystalstruktur, hvilket giver dem en ensartet mørk farve. De har en højere effektivitet sammenlignet med andre typer, men er generelt også dyrere. De har tendens til at have en længere levetid.

Polykrystallinske solceller:
De er lavet af smeltet silicium, hvilket resulterer i flere krystaller i hver celle. Dette giver dem en blålig farvetone. De er generelt mindre effektive end monokrystallinske celler, men de er også billigere. De har en lidt kortere levetid sammenlignet med monokrystallinske celler.

Tyndfilmssolceller:
De er produceret ved at placere et eller flere tynde lag af fotovoltaisk materiale på en bærer. De kan være mere fleksible og lettere end traditionelle paneler. Generelt er de den mindst effektive type, men de er også billigere og nemmere at fremstille. De anvendes ofte i store installationer, hvor pladsen ikke er begrænset.

Hvordan virker en solcelle inverter?
Solpanelerne er tilsluttet en solcelle inverter, hvor de sender strømmen hen. En solcelle inverter er en elektronisk enhed, som er en del af solcelleanlægget. Inverterens opgave er at omdanne den jævnstrøm, som bliver genereret af solcellepanelerne, til vekselstrøm, som vi kan bruge i vores hus og husholdningsapparater. Jævnstrømmen, som solpanelerne producerer, er en konstant strøm i én retning, hvor inverteren konverterer den til vekselstrøm, som er den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter. Inverteren fungerer altså som en mellemstation mellem huset og solpanelerne. Inverteren er typisk placeret tæt på solpanelerne og er tilsluttet til dem via kabler. Udover at lave jævnstrømmen om til vekselstrøm, er inverterens opgave også at tilpasse vekselstrømssignalet, så det matcher elnettet, i forhold til frekvens og spænding.

Det er også via inverteren, at du kan styre, programmere og overvåge forskellige faktorer i dit solcelleanlæg.

Invertere kommer i mange forskellige designs og kW størrelser, så de passer til antallet af solpaneler. Her kan du se et udvalg af vores invertere.

Hvordan virker et solcellebatteri?
Et solcellebatteri fungerer som en opbevaring for den strøm, du producerer, men ikke bruger. Hvis du ikke har et batteri tilsluttet dit solcelleanlæg, vil din overskydende strøm typisk blive solgt til det offentlige elnet.

Med et batteri får du pludselig muligheden for at gemme din strøm til, når elpriserne er høje. Bruger du eksempelvis meget strøm om aftenen mellem 17-21, kan du med fordel bruge strømmen fra dit batteri i dette tidsrum for at undgå at købe strøm fra nettet, når det er dyrest.

Mange batterier kan også indstilles til at oplade sig selv om natten, når strømmen er billig. På den måde kan du bruge den billigt købte strøm om aftenen, når den er dyr. På den måde kan du altså via et batteri spare yderligere penge på dit strømforbrug.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider
Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down