Prøv vores solcelleberegner

+150 anmeldelser

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

Solceller siden 2006 og over 10.000 solgte solcelleanlæg

Er der PFAS i solceller?

Bidrager solpaneler til PFAS-forurening?
Flere myndigheder og interessegrupper har udtrykt bekymring for PFAS-forurening fra solcelleanlæg, ofte baseret på akademisk forskning, der diskuterer muligheden for, at PFAS kunne anvendes i fotovoltaiske (PV) solpaneler. Det er dog vigtigt at bemærke, at PFAS ikke normalt anvendes i solpaneler, da der allerede findes sikrere og mere effektive alternativer.

Ingen undersøgelser har påvist tilstedeværelse eller udvaskning af PFAS fra PV-paneler, hverken under deres aktive brug eller når de er udtjente og bortskaffet, f.eks. på en losseplads.

Når det gælder solpanelernes opbygning, kan tre komponenter skabe forvirring omkring PFAS-indholdet. For det første har mange solpaneler en selvrensende belægning, der reducerer ophobning af støv, pollen og sne og dermed forlænger både effektiviteten og levetiden af panelet. Selvom visse selvrensende belægninger på markedet kan indeholde PFAS-baserede kemikalier, er de fleste belægninger, der anvendes på solpaneler, baseret på ikke-farlige siliciumforbindelser.

For det andet er PV-paneler forseglede for at maksimere deres effektivitet og levetid. Selvom PFAS-kemikalier findes i visse klæbemidler, som f.eks. tømrerlim, anvendes de normalt ikke i fugelim til solpaneler. I stedet benyttes klæbemidler baseret på silikonepolymerer, som er kendt for deres stabilitet og manglende negative helbredspåvirkninger.

Endelig er PV-moduler placeret i et vejrbestandigt underlag, der yder ekstra beskyttelse mod elementerne. Tyndfilm PV-enheder bruger glas som substrat, mens krystallinsk silicium PV-enheder benytter et polymer-substrat. Der har været rygter om, at PFAS kan være involveret i disse polymerer, men de mest almindelige polymerer, såsom Tedlar, er ikke PFAS-forbindelser og fremstilles uden brug af PFAS.

Byggematerialer og udendørsmøbler udgør større risiko
Det skal bemærkes, at langt mere almindelige materialer, som dem der anvendes i byggeprojekter og udendørsmøbler, udgør en højere risiko for PFAS-eksponering end solpaneler. En nylig undersøgelse viser, at disse materialer frigiver PFAS under forhold, hvor solpaneler ikke gør, hvilket indikerer, at PFAS-eksponeringsrisikoen kan være højere i forbindelse med andre produkter end med solceller.

Hos KlimaEnergi prioriterer vi miljøvenlighed og bæredygtighed.
Derfor sælger vi kun solpaneler, der er PFAS-fri. Se vores udvalg af PFAS fri solcellepaneler her.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider

Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down