Prøv vores solcelleberegner

+150 anmeldelser

Danmarks ældste solcelleleverandør

10-års tryghedsgaranti

Solceller siden 2006 og over 10.000 solgte solcelleanlæg

Nye rammer gør det lettere at investere i solceller på land

Nye rammer gør det lettere at investere i solceller på land.
En ny politisk aftale har skabt rammerne for en nemmere og hurtigere proces for opførelse af vedvarende energianlæg (VE-anlæg) på land, som for eksempel solcelle- og vindmølleparker. Samtidig er kravene til kompensation af naboer og lokalsamfund blevet skærpet. Aftalen, der blev indgået den 12. december 2023, sigter mod at fremme udviklingen af grøn energi og sikre, at flere VE-projekter bliver realiseret.

Hurtigere og mere smidig proces
Med aftalen bliver det i fremtiden nemmere og hurtigere for projektudviklere at opføre store VE-anlæg som energiparker, der kan inkludere solceller, vindmøller og Power-to-X-anlæg. Dette er særligt vigtigt for investorer, da det reducerer den ofte langtrukne proces med at få godkendt store energiprojekter. Aftalen skal desuden medvirke til at øge elproduktionen fra VE-anlæg på land fra de nuværende 12 milliarder kWh til hele 50 milliarder kWh i 2030 – en firedobling. Denne massive vækst i produktionen forventes at fylde 1,3 procent af Danmarks areal, sammenlignet med 0,5 procent i dag.

Statens udpegning af energiparker
Som en del af aftalen har staten igangsat en proces, hvor 32 potentielle energiparker er blevet udpeget efter en landsdækkende screening og indmeldinger fra kommuner og projektudviklere. De områder, som staten vurderer som egnede til energiparker, vil blive udpeget gennem en kommende lovgivning. Dette betyder, at udvalgte områder vil være særligt reserverede til VE-anlæg, hvilket igen sikrer en hurtigere etablering.

Denne proces giver investorer en klarere forudsigelighed i forhold til, hvor energiparker kan opføres. Staten vil også afholde yderligere ansøgningsrunder i 2024 og 2025, så der er mulighed for, at flere arealer kan blive godkendt som energiparker. Denne udpegning af områder gør det lettere for VE-udviklere at sikre, at deres projekter kan gennemføres uden unødvendige forsinkelser.

Lempelser på miljøområdet
Aftalen indebærer også, at der vil ske en afvejning mellem hensynet til naturbeskyttelse og behovet for at opføre VE-anlæg. Reglerne for miljøbeskyttelse vil i nogle tilfælde blive lempet, så projekter hurtigere kan godkendes. For eksempel vil det blive muligt at få dispensation fra naturbeskyttelses- og skovloven, hvis det vurderes, at VE-anlægget er af høj prioritet. Dette er særligt relevant for investorer, da det reducerer risikoen for, at projekter bliver forsinket eller afvist på grund af strenge miljøkrav.

Der lægges dog op til en dialog mellem VE-projektudviklere og grønne organisationer, så der kan oprettes frivillige ordninger, hvor der skabes erstatningsnatur i forbindelse med anlæggene. Dette sikrer, at miljøhensyn stadig bliver taget alvorligt, samtidig med at projekterne kan gennemføres.

Større rolle for staten i godkendelsesprocessen
For at fremskynde processen yderligere, får staten nu mulighed for at overtage ansvaret for miljøvurderinger og miljøtilladelser, som normalt ligger hos kommunerne. Dette kan sikre, at projekterne bliver vurderet hurtigere og mere effektivt, hvilket er en fordel for investorer, der ønsker at undgå lange sagsbehandlingstider.

Derudover forventes der en ny solcellebekendtgørelse, som skal give klare retningslinjer for, hvordan solcelleanlæg skal planlægges, herunder hensyn til naboer og muligheder for at kombinere arealanvendelse, som f.eks. landbrug og solceller på samme område.

Øget kompensation til naboer og lokalsamfund
Et centralt element i aftalen er de nye krav om øget kompensation til naboer og lokalsamfund, der ligger tæt på VE-anlæg. Den grønne pulje, som udbetaler kompensation til de berørte, øges med 150 procent, mens VE-bonusordningen, der belønner naboer økonomisk, hæves med 50 procent. Disse nye regler træder i kraft fra juli 2024, og skal sikre, at der er større lokal opbakning til projekterne.

Investorer vil desuden kunne betale kompensationen over flere år, hvilket giver mere fleksibilitet i økonomien. Muligheden for at dele kompensation på tværs af flere kommuner, hvor anlæggene berører flere områder, skaber desuden større sammenhængskraft mellem naboerne og projektudviklerne. For investorer betyder det, at der er bedre muligheder for at håndtere lokal modstand mod anlæggene, hvilket kan hjælpe med at fremskynde godkendelsen af projekterne.

Hvorfor investere i VE-anlæg nu?
De nye rammevilkår gør det klart, at Danmark bevæger sig mod en mere effektiv og investeringsvenlig proces for VE-anlæg på land. Med den nye politiske aftale og den forventede lovgivning bliver det nemmere og hurtigere at få godkendt projekter, hvilket minimerer risici og omkostninger for investorer. Samtidig sikrer den øgede fokus på kompensation, at lokale interesser bliver hørt, hvilket kan mindske modstanden mod nye anlæg.

Den massive vækst i elproduktionen fra VE-anlæg og statens aktive rolle i at udpege energiparker betyder, at der er en stærk politisk vilje til at fremme grøn energi i Danmark. For investorer, der ønsker at være en del af den grønne omstilling, har der aldrig været et bedre tidspunkt at investere i solcelle- og vindmølleparker end nu.


Kontakt KlimaEnergi i dag for at lære mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at lave en rentabel solcelleløsning til dine behov.


Overvejer du Solenergi?
KlimaEnergi leverer solcelleløsninger og serviceydelser til alle, der har et ønske om grøn energi og sund økonomi og er i dag en af Danmarks førende udbydere af komplette solcelleanlæg til private og til erhverv.

For rådgivning eller spørgsmål, kontakt os på:

tlf. +45 75 76 17 00, eller skriv på post@klimaenergi.dk

Besøg os

Åbningstider

Hovedtelefonen:
Mandag – torsdag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-16.00
Fredag har hovedtelefonen åbent fra kl. 07.00-14.00

Telefonnummer: 7576 1700

Showroom:
Drop in mandag - torsdag: kl. 08.00-15.30
Drop in fredag: kl. 08.00-13.00

Booking mandag – torsdag: kl. 08.00-16.00
Booking fredag: kl. 08.00-16.00

CVR: 36 49 99 23

crossmenuarrow-down