Allan Olsen

Jyllands-Posten, Living mandag 29. april 2013

Selvforsynende med solceller

Det var både med tanke på pengepungen og miljøet, at Allan Olsen og hans kone sidste sommer satte solceller på taget. Sidenhen er solfangere kommet til, og Allan Olsen er godt tilfreds med sine solsugende investeringer.

ANNE-SOPHIE THOSTRUP FOTO: LISE BALSBY

På taget hviler række på række af sorte plader på teglene og glimter i forårssolens stråler. De sorte plader er efterhånden at finde på en del hustage i Danmark, og siden sidste sommer har de også været at finde på huset her i Silkeborg. Allan Olsen og hans kone, som bor i huset, ville gerne både spare penge og tænke på miljøet -men det var ikke en investering de bare sådan kastede sig ud i.
»Jeg undersøgte markedet meget grundigt, inden vi besluttede os. Jeg havde hørt om flere, der havde forudbetalt til et anlæg, som aldrig var blevet sat op, fordi firmaet var gået konkurs, så jeg gik nok til 20-25 informationsmøder hos diverse firmaer,« fortæller Allan Olsen.

Men med et 342 kvadratmeter stort hus ved Silkeborg og en energislugende sterilisationsovn til hustruens erhverv som fodterapeut, så skulle der nye energikilder på banen.
»Vi har to små firmaer. Min kone er fodterapeut og bruger en meget kraftig sterilisationsovn til sit arbejde, og så har vi som mange andre også investeret i et amerikaner-køleskab, som også tager meget energi, så vores strømregning løb op på 15.000 kroner om året. Nu satser vi på at den går i nul,« siger Allan Olsen.

Og så kom solfangerne

Han og hans kone stoppede dog ikke ved solcellerne.
Tidligere i år fik de sat solfangere op, både på taget og på husets ene gavl. Mens elforbruget formegentlig bliver dækket fuldt ud med solcellerne, så kan det se lidt anderledes ud med varmeforbruget.
Her satser Allan Olsen på, at solvarmen vil dække cirka 50 procent af det samlede forbrug.
»Vores vacuumsolfangere kan producere en del varme via gulvvarme, men vi ved endnu ikke hvor meget. Dog satser vi på, at det er lidt over halvdelen, for så kan vi undgå fjernvarmeloven i Silkeborg Kommune, som ellers ville koste os 7.000 kr mere om året,« fortæller Allan Olsen, der har sørget for, at energien frasolcellerne udnyttes fuldt ud.
»Ved hjælp af el-patroner kan vi udnytte den overskydende energi fra solcellerne til vandvarme, så der ikke er noget, der går til spilde,« siger han.

Mindre CO2

Både elregningen og varmeregningen luner godt i pengepungen. Men det er ikke kun dem, der daler. Det gør CO2-niveauet også.
»Når jeg følger med i vores besparelser, kan jeg se, at man ved 1 kilowatt-time sparer cirka 900 gram CO2, og siden august har vi lavet 3.100 kilowatt-timer, så det er jo en del,« siger han.
Alt i alt er Allan Olsen tilfreds med sine solabsorberende investeringer. En af de ting, solceller og -fangere bliver kritiseret for, er dog det æstetiske aspekt. Men også her er han godt tilfreds.
»Vores tag er sort, så jeg synes de sorte paneler falder godt ind, når man ser huset udefra,« siger han, men imødekommer dog alligevel kritikken: »Men hvis vi havde haft et rødt tegltag, så havde det jo nok set lidt anderledes ud,« siger Allan Olsen.

Fakta:

FAMILIEN OLSENS SOLCELLER
7. august 2012 fik Allan Olsen og hans kone sat et 8 kW-solcelleanlæg begænset til 6 kW inverter.
I 2013 fik de sat solfangere op.
Solcellerne gør dem fuldt ud selvforsynende, mens solfangerne dækker ca. 50 pct. af det samlede varmeforbrug.

Allan Olsens solceller- og solvarmeløsning er leveret af KlimaEnergi.