Ny solcelle revolution kommer i 2017/18

04-12-2016

Perovskite Solceller

Porovskite solceller

Porovskite solceller

© University of New South Wales – UNSW

Indtil i dag har krystallinske solceller sat dagsordnen for udviklingen af solcellepaneler i hele verden. Man har Monokrystallinske og Polykrystallinske solceller som de absolut mest dominerende. Fælles for disse to typer at solceller er en relativt høj fremstillingspris og et relativt stort energiforbrug til fremstillingen. F.eks så skal krystallinen opvarmes til temperaturer over 1000 grader celsius, det er en dyr process og den kan medføre en hvis miljø belastning.

Revolution på vej

Perovskite solceller baserer sig på en enklere og dermed billigere produktions proces. Udviklingen af disse nye effektive solceller går meget stærkt. I 2009 kunne man opnå en celle effektivitet på 3,8 %, her i 2016 er man i starten af året kommet op 22,1 % . Her nærmer man sig med andre ord i stormskridt den gængse ydelse på krystallinske solceller. Konsekvensen af denne nye udvikling er klar : Væsentligt billigere solcellepaneler i fremtiden, med deraf følgende endnu kraftigere udbredning af sol energi.

Forskning i Australien

Det er forskere fra Australian University of New South Wales som netop har offentliggjort deres seneste resultater med Perovskite solceller og som dermed for alvor åbner døren for en snarlig kommercialisering. Flere af de store globale producenter af Solceller holder øje med den banebrydende forskning i Australien og man forventer at der allerede til næste år bliver fremstillet nye solcellepaneler baseret på den nye teknologi.

Læs mere fra University of New South Wales her.